12 stycznia 2022

Udka pieczone w marynacie keczupowo-musztardowej

 Udka często goszczą u nas na stole. Można je przygotować na wiele sposobów. 

Składniki:

  • 3 udka
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.  Mięso umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym.

2. Obie musztardy i keczup oraz 2-3 łyżki oleju wymieszać i mieszankę wyłożyć na mięso. Włożyć do lodówki na kilka godzin. 

3. Piec w 180*C przez 70-80 minut. Piec pod przykryciem, a na kwadrans przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i piec bez. Podawać mięso lekko polane sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Evity


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!