29 stycznia 2022

Schab w sosie z marchewką

 Schab w sosie jest zawsze mile widziany na obiad. Można przemycić w sosie jakieś ciekawe dodatki, tym razem była to marchewka, której akurat moje dzieci nie lubią. Ale już sosie zjedli ładnie. 

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 spora marchewka lub 2 mniejsze
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • woda
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, zrumienić mięso z obu stron. Mięso zalać gorącą wodą tak, by było trochę ponad mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskiego. Całość dusić. 

2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się mięsa. Jak mięso zmięknie, dodać majeranek i drobno posiekany czosnek. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu. Doprawić do smaku. 

Smacznego!!!



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!