28 stycznia 2022

Zapiekany kalafior z serem

 W naszej rodzinie wszyscy lubią kalafiora. Dlatego dziś kolejna odsłona tego warzywa. Szybka zapiekanka, którą można podać do obiadu lub zjeść solo nawet na kolację.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • ulubiony żółty ser
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku 
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Kalafior ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

2. W misce wymieszać jajko, mleko, trochę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, soli, pieprzu. Dodać drobno pokrojony czosnek i trochę tartego na dużych oczkach sera. Część sera pozostawić na potem do posypania. Mieszankę wylać na kalafior, całość posypać tartym żółtym serem.

3. Zapiec w piekarniku w 175*C przez 20-30 minut, aż ser się zrumieni. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!