Pyszny wiosenny obiad w młodą kapustą w roli głównej. A tutaj (KLIK) można znaleźć inną wersję, równie pyszną, ale bez dodatku ziemniaków do pulpetów.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 500g mięsa mielonego (u mnie szynka)
- ok 300g młodych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- masło
- siekany koperek
- sól, pieprz
- 1 łyżka kaszy manny
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, do tego dodać drobno posiekaną połówkę cebuli i czosnek. Dodać mięso, kaszę manną, sól, pieprz i dokładnie połączyć. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Pulpety zdjąć z patelni.
2. Drugą połówkę cebuli posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować. Dodać do cebuli i marchewki. Wlać trochę wody (tak około 1/3 szklanki). Dorzucić posiekany koperek, trochę soli, pieprzu, troszkę majeranku, chwilę dusić po czym dodać pulpety, przykryć pokrywką i dusić razem 25 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Oddasz fartucha, Tomasz Strzelczyk, Youtube
Dziękuję za kolejny przepis na obiadek. Postaram się go przyrzadzić szczególnie, ze widzę, ze spokojnie będzie go pewnie mozna odgrzać następnego dnia ( w ostatnim czasie nie mam ochoty na gotowanie codziennie, tak wieć szukam przepisów, które można robić na dwa dni).
OdpowiedzUsuńWyprobowałam już kilka przepisów na blogu. Praktycznie wszystkie wyszły bardzo smacznie. Tak więc czekam na kolejne. Zarówno słodkie, jak i słone.
Dziękuję za komentarz. Pulpety jak najbardziej nadają się do odgryzania e kolejny dzień. Też sama gotuje tak, by można było odgrzać obiad.
UsuńPozdrawiam