11 czerwca 2021

Lekkie ciasto z truskawkami, galaretką i mascarpone

 Po prostu pycha! Jak jest sezon na truskawki, to obowiązkowo ciasto z galaretką musi być :-)

Składniki: 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem: 

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: 

  • świeże truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe + 500 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt, białka ubić, dodać partiami cukier, a potem po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, piec w 175-180 at.C przez 25-35 minut do suchego patyczka. Przestudzić. 

2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder, sok z cytryny i mascarpone. Zmiksować, aż masa będzie gładka. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć połówki umytych wcześniej truskawek. 

3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na krem i truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego!


 

5 komentarzy:

  1. Smacznie, bo orzeźwiająco i nie za słodko. Zrobię podobnie, pozdrawiam, dziekuję za przypomnienie. Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!