Po prostu pycha! Jak jest sezon na truskawki, to obowiązkowo ciasto z galaretką musi być :-)
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki 30%
- ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- świeże truskawki
- 2 galaretki truskawkowe + 500 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt, białka ubić, dodać partiami cukier, a potem po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, piec w 175-180 at.C przez 25-35 minut do suchego patyczka. Przestudzić.
2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder, sok z cytryny i mascarpone. Zmiksować, aż masa będzie gładka. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć połówki umytych wcześniej truskawek.
3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na krem i truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Smacznie, bo orzeźwiająco i nie za słodko. Zrobię podobnie, pozdrawiam, dziekuję za przypomnienie. Elżbieta
OdpowiedzUsuńSuper, życzę udanych wypieków 😁
UsuńSuper, moja babcia robi podobne ;)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuń20x32cm
Usuń