4 czerwca 2021

Syrniki

 Ostatnie to dość popularne placuszki, które można znaleźć na wielu blogach czy innych stronach. I wcale się nie dziwię. Są naprawdę pyszne! 

Syrniki wywodzą się z kuchni wschodniej - rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przygotowałam je według przepisu znalezionego w książce "Fit przepisy od Baletnicy". Placuszki podajemy wedle uznania, z sezonowymi owocami, dżemem, konfiturą, śmietaną, miodem... 

 

Składniki ( na 8-10 niedużych placków):

  • 250 g sera twarogowego (najlepszy będzie taki o dość chudej konsystencji) 
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 40 g suchej kaszy manny 
  • aromat waniliowy (lub inny ulubiony)
  • odrobina oleju do smażenia
  • kasza manna do obtoczenia

Sposób wykonania: 

1. Ser, jajko, kaszę, cukier i aromat umieścić w misce. Dokładnie wymieszać.

2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wilgotnymi rękoma formować okrągłe spłaszczone placuszki, obtoczyć je w kaszy mannie, smażyć na rumiano z obu stron. Ostrożnie je przewracać, są dość delikatne. Placki można też smażyć na patelni do smażenia bez tłuszczu.

3. Podawać wedle uznania, z sezonowymi owocami, dżemem, konfiturą, śmietaną, miodem - co dusza zapragnie ;-)

Smacznego!!!


Źródło: Fit przepisy od Baletnicy, Svetlana Ovsyankina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!