Dziś kolejna propozycja mięsa w sosie. Dodatek suszonych pomidorów jest naprawdę super. Przyznam się, że jak kiedyś ich nie lubiłam, tak teraz używam ich w swojej kuchni coraz częściej.
Składniki:
500 g schabu
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka pomidorków suszonych
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka, śmietana i odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć mięso z obu stron.
2. W międzyczasie w rondlu zrumienić posiekaną cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, wlać szklankę gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodać podsmażone mięso, ewentualnie uzupełnić wodę i gotować, aż schab będzie miękki.
3. Do sosu dodać pokrojone dowolnie suszone pomidory, chwilę razem dusić. W osobnej misce wymieszać łyżkę śmietany, łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje i doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Podawać wedle uznania. U nas do mięsa były kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty.
Smacznego!!!
wygląda obłędnie pysznie.
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek ☺
OdpowiedzUsuńMam schab, mam suszone pomidory - mam pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper danie. A czy przepis na tą suroweczke jest na blogu? Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTak.http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/02/surowka-z-kiszonej-kapusty.html
UsuńTylko tu akurat bez dodatku kminku i dodatkowej marchewki.