Dwa razy do roku piekę tort dla dzieci na urodziny, jeden na wiosnę, a drugi na jesień. Tym razem zrobiłam klasyczny biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i masą na bazie masła orzechowego. Bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie sami.
Składniki:
Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
200-300 g masła orzechowego (wedle smaku)
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
dowolne dekoracje
mocny napar z czarnej herbaty, lekko dosłodzony
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, potem po jednym żółtku, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić i pokroić na 3 blaty.
2. Zrobić mocny napar z herbaty i wystudzić.
3. Zrobić masę: śmietanę ubić na sztywno ,dodać cukier, a potem serek i masło orzechowe.
4. Złożyć tort: pierwszy blat lekko nasączyć herbatą, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć 1/3 masy, drugi blat lekko nasączyć herbatą, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć 1/3 masy,przykryć trzecim blatem i lekko nasączyć go herbatą. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki tortu, zrobić dekorację. U mnie boki tortu obsypane były tartą gorzką czekoladą oraz kawałkami orzechów włoskich. Tort schłodzić.
*wierzch tortu przykryłam opłatkiem z rysunkiem postaci z bajki. Należy to zrobić ok 3 godziny przed podaniem tortu, bo czasem może się zdarzyć, że opłatek się rozpuści.
Smacznego!!!
Na pewno smaczny!
OdpowiedzUsuńMoc serdeczności dla Twojego dziecka z okazji Urodzin. Takie torty cieszą się ogromnym powodzeniem nie tylko u dzieci. Ładna dekoracja bajkowa. A tor pewnie pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Krysiu, pozdrawiam!
UsuńO jej, ale przepysznie się prezentuję ten torick.. mniam :)
OdpowiedzUsuń