2 października 2017

Sałatka jarzynowa z papryką

U nas tradycyjną sałatkę jarzynową robimy z warzyw gotowanych i konserwowych. Dla odmiany dodałam świeżą czerwoną paprykę i naprawdę wyszło smacznie.


Składniki:

5 dużych ziemniaków
4 marchewki
1 seler
1 czerwona papryka
3-4 ogórki kiszone
1 puszka groszku konserwowego
5 jajek
majonez
musztarda
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Selera, ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka na twardo kroimy w kosteczkę. Wszystko przekładamy do dużej miski, dodajemy osączony groszek, majonez, musztardę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę schładzamy przed podaniem.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Papryka nadaje jej wyrazistość.

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wygląda , ja najczęściej sałatkę tradycyjną taką "z rosołu"

    OdpowiedzUsuń
  3. Papryka? Czemu nie? Uwielbiam różne jarzynowe sałatki z różnymi pysznymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!