5 października 2017

Grzanki z leśnymi grzybami

Moje zbiory grzybowe przede wszystkim przeznaczam na suszenie, część marynuję, ale i lubię przyrządzić coś ze świeżych grzybów. Polecam pomysł na grzanki.


Składniki:

kromki chleba (tostowego lub innego)
masło
leśne grzyby (u mnie prawdziwek i kozak czerwony)
sól, pieprz
zioła prowansalskie
ser żółty

Sposób przygotowania:

1. Kromki cieniutko posmarować masłem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dorzucić grzyby pokrojone w plasterki. Chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem do smaku.
2. Na chleb rozłożyć warstwę podduszonych grzybów, posypać tartym żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do momentu, aż ser się rozpuści. Można też zgrilować w mikrofalówce.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. wykorzystam ten pomysł. wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki pomysł na pyszne śniadanie wart powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, no takie coś jeszcze nie wpadłam a wydaję mi się, że może być mega smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł jak urozmaicić sobie tosta. Super! Na pewno jeszcze nie raz spróbuje .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!