Oto troszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba.
Składniki:
kilka kromek chleba
kiełbasa
cebula
papryka czerwona
pieczarki
mleko
ser żółty
jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki)
sól, pieprz
olej
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych w mleku. Oprószamy pieprzem.
2. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż odparuje woda. Wykładamy na chleb. Oprószamy solą i pieprzem,
3. Kiełbasę pokrojoną w talarki również rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzem, posypujemy tartym żółtym serem. Można posypać dowolnymi ziołami.
5. Pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut, do momentu, aż jajka się zetną.
Smacznego!!!
wygląda ciekawie, nigdy nie jadłam takiej zapiekanki
OdpowiedzUsuńPożywna ☺
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobną
OdpowiedzUsuńSuper patent na wykorzystanie chleba , który często mi zostaje .
OdpowiedzUsuńhttps://mademoiselleshirley.blogspot.com/
Pomysł wart powtórzenia, bo jak widać to pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, nigdy takiej zapiekanki nie robiłam:-) piekłam kiedyś szarlotkę z chleba!
OdpowiedzUsuńwspaniała zapiekanka, bardzo lubię takie! mniam !
OdpowiedzUsuńWysoko węglowodanowy posiłek bardzo lubię takie bo idzie się tym najeść na prawdę pyszna pozycja i bardzo prosta dla osób które mało gotują.
OdpowiedzUsuńTanie i szybkie danie bardzo smaczne robiłem sobie wczoraj na obiadokolacje z tego przepisu polecam wszystkim którzy chcą zrobić coś szybko i smacznie.
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam.
UsuńMuszę spróbować tej zapiekanki. Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem, a wygląda co najmniej ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńNie byłem przekonany do niej dopóki nie spróbowałem. Żona stwierdziła że zrobi ją właśnie z tego przepisu, początkowe zniesmaczenie zamieniło się w chyba miłość :D
OdpowiedzUsuńHaha ciesze sie bardzo, ze zapiekanka pozytywnie Was zaskoczyla. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńA myślałem że chleba nie da się wykorzystać do czegoś innego niż kanapki :D Całe życie w błędzie :D
OdpowiedzUsuńA ja powidzialabym, ze czlowiek cale zycie sie uczy... :-)
Usuńspróbowałam jej wg twojego przepisu i była smaczna, chociaż przy drugim podejściu nie mogłam się oprzeć kurczakowi i dodałam go zamiast kiełbasy. Wyszło równie smacznie, śmiało można zamienić :D
OdpowiedzUsuńLepszego posiłku po pracy na szybko chyba nie ma :D Nie lubię dań przy których trzeba długo stać, ale lubię dobrze zjeść. Ta zapieksa to taki kompromis :)
OdpowiedzUsuńJaka smietana do tej zapiekanki?
OdpowiedzUsuńUżywam kwaśniej śmietany 18%
Usuń