Po ostatnim bardzo udanym grzybobraniu ususzyłam dużą porcję grzybów, część zamarynowałam oraz zrobiłam porcję do zjedzenia. Polecam taki sosik np. do kasz, makaronu, placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich... można i dalej wymieniać, ale pora na przepis!
Składniki:
30 dag świeżych leśnych grzybów
1/2 dużego pora
masło
sól,pieprz
ocet winny
śmietana 18%
odrobina wody
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyścić, ewentualnie obrać. pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać grzyby i chwilę dusić.
2. W międzyczasie pora pokroić w półplasterki. Dodać do grzybów, dodać 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu winnego oraz sól i pierz. Dusić ok 10 minut. Na koniec dodać śmietanę (1-2 łyżki), ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze 5 minut. Jeśli sos będzie przywierać do patelni, dodać trochę wody. Mi najbardziej smakuje z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.
Smacznego!!!
Czytając Twój przepis już ślinka cieknie. Uwielbiam takie sosy, zwłaszcza do kluseczek i kasz. Trzeba korzystać z okazji, póki są świeże grzyby :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie dawałam żadnego octu, często robimy sosik, gdy nie ma grzybów leśnych to z pieczarek z cebulką i 2 ząbkami czosnku dla podkręcania smaku
OdpowiedzUsuńA ja pierwszy raz robiłam z dodatkiem octu winnego i bardzo mi smakowało :) A cebuli tu już nie dodaję, bo jest por.
UsuńAniu z porami to świetny pomysł. Por to ja właściwie zaliczam do przypraw jest bardzo aromatyczny, a w połączeniu z grzybami- to musi być pyszne....pozdrawiam serdecznie Aniu :)
OdpowiedzUsuń