31 lipca 2017

Kurczak po kujawsku

Jakiś czas temu znajoma udostępniła na fb filmik jak przygotować kurczaka po kujawsku. Postanowiłam przygotować takie danie na obiad. Wyszło całkiem smacznie. Polecam!


Składniki:

4 udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół
sól, pieprz
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
2. W małej misce połączyć ketchup i majonez.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez nieco ponad 1 godzinę. Pod koniec pieczenia folię zdjąć, nadal piec, aby wierzch się zarumienił.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Słyszałam same pochwały na temat mięsa przygotowanego w ten sposób. Muszę w końcu spróbować i ja przygotować tak kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam muszę wypróbować😍z pewnością mięsko soczyste.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością kurczak jest wyśmienity. Mozliwe, że przygotuję w najbliższą niedzielę bo zapowiada się mały rodzinny zjazd :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na pewno wypróbuję, wygląda smakowicie! ♥ Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do swojego kącika! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!