Składniki:
- 500 g mięsa mielonego od szynki lub łopatki
- 1 cebula
- kilka pieczarek
- 1 jajko
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
- kilka łyżek zimnej wody
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Sposób wykonania:
1. Cebulę i pieczarki obrać, cebulkę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, poddusić cebulkę z pieczarkami.
2. Do mięsa wbić jajko, dodać majeranek, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, dorzucić pieczarki z cebulą, całość zamieszać i dodać tyle suchej kaszy manny i dodać tyle łyżek zimnej wody, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać.
3. Z masy formować małe kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Smacznego!!!
Uwielbiam wszystkie mielone:-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis bo ostatnio wrzuciłam do koszyka mielone w sklepie a teraz nic mi nie przychodziło na myśl skorzystam z Twojego przepisu pozdrawiam http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńFajny przepis, lubię takie propozycje :)
OdpowiedzUsuń