Czereśnie w syropie

Czereśnie z syropu to fajny dodatek do przeróżnych deserów. Warto mieć w spiżarce kilka małych słoiczków.


Składniki:

wydrylowane czereśnie
woda
cukier
ekstrakt migdałowy lub olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

1. Wodę zagotować z cukrem (na 1 litr wody dałam niepełną szklankę cukru). Jak się zagotuje, gotować jeszcze 2 minutki.
2. Do przygotowanych wcześniej słoików włożyć wydrylowane czereśnie. Zalać gorącym syropem cukrowym. Do każdego słoiczka dodać odrobinę olejku migdałowego. Słoiki zakręcić i zapasteryzować - ok 20 minut po zagotowaniu.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Pyszne. Mam swoje czereśnie i często zamykam je w słoikach -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie miec swoje owoce. Ja niestety musze kupowac, a w tym roku tylko niewiele bo cena czeresni dosc wysoka...

      Usuń
    2. Hej, jak to się je? Dostałam mały słoiczek i nie wiem co z ustrojstwem zrobić, zwłaszcza, że nie przepadam za żadnym ze składników tego =.=

      Usuń
    3. Mozna wykorzystac do deserow lub ciast. Ale jak nie przepadasz za czeresniami to moze lepiej oddac komus w dobre rece :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!