Czereśnie z syropu to fajny dodatek do przeróżnych deserów. Warto mieć w spiżarce kilka małych słoiczków.
Składniki:
wydrylowane czereśnie
woda
cukier
ekstrakt migdałowy lub olejek migdałowy
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotować z cukrem (na 1 litr wody dałam niepełną szklankę cukru). Jak się zagotuje, gotować jeszcze 2 minutki.
2. Do przygotowanych wcześniej słoików włożyć wydrylowane czereśnie. Zalać gorącym syropem cukrowym. Do każdego słoiczka dodać odrobinę olejku migdałowego. Słoiki zakręcić i zapasteryzować - ok 20 minut po zagotowaniu.
Smacznego!!!
Pyszne. Mam swoje czereśnie i często zamykam je w słoikach -:)
OdpowiedzUsuńFajnie miec swoje owoce. Ja niestety musze kupowac, a w tym roku tylko niewiele bo cena czeresni dosc wysoka...
UsuńHej, jak to się je? Dostałam mały słoiczek i nie wiem co z ustrojstwem zrobić, zwłaszcza, że nie przepadam za żadnym ze składników tego =.=
UsuńMozna wykorzystac do deserow lub ciast. Ale jak nie przepadasz za czeresniami to moze lepiej oddac komus w dobre rece :-)
Usuń