2 kwietnia 2016

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowo-serowym

Połączenie idealne - spróbujecie i z pewnością przypadnie Wam do gustu :)


Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 mała cebulka
20 dag szpinaku (świeży lub mrożony)
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki (12,18 lub 30%)
50 g serka topionego śmietankowego
sól, pieprz
estragon
gałka muszkatołowa
1 łyżka soku z cytryny
olej lub masło

Sposób wykonania:

1. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy go rozmrozić.
2. Mięso pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju na patelni, jak się zarumieni dorzucić mięso, zrumienić mięso z obu stron. Następnie do mięsa dodać rozgniecione ząbki czosnku, a następnie szpinak.
4. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Dodać ser topiony. Gotować wszystko 2-3 minuty bez przykrycia by sos lekko zgęstniał.
5. Podawać wedle uznania, u nas akurat z ryżem.

Smacznego!!!

Źródło: Niebo na talerzu

1 komentarz:

  1. Takie połączenie składników niesie za sobą murowany sukces. Bo i szpinak i ser i przyprawy do kurczaka pasują idealnie :) Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!