3 stycznia 2016

Risotto z warzywami

Lubię od czasu do czasu zjeść ryż do obiadu. Oto nieskomplikowany sposób na risotto z warzywami. Robi się szybko, dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu.


Składniki:

4 łyżki ryżu do risotto
ok 1,5 szklanki dowolnego bulionu
1 łyżka masła klarowanego
1 mała cebulka
pieprz
marchewka z groszkiem (z mrożonki) - ilość wedle uznania
kilka łyżeczek kukurydzy z puszki - wedle uznania

Sposób wykonania:

1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym, ale jej nie rumienić!
2. Do cebuli dodać suchy ryż, chwilę smażyć aż ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać część bulionu oraz marchewkę z groszkiem. Całość dusimy i stopniowo dodajemy bulion, aż ryż go wchłonie i będzie miękki.
3. Na koniec dodać kukurydzę i doprawić pieprzem do smaku.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Naprawdę ładnie się prezentuje. Dobrałaś świetnie składniki, bo całość tworzy piękną, kolorową kuszącą potrawę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście- świetne!Wszystkiego dobrego Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile osób gotujących tyle wersji risotto można by powiedzieć. :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za fajny, prosty pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!