3 czerwca 2012

Kotlety zygmuntowskie

Kotlety i ich nazwa jest związana z moim weselem, które było 4 lata temu. Restauracja serwowała wtedy niemal identyczne kotlety, które były podawane jako jedno z gorących dań. Bardzo mi smakowały i odtworzyłam je w domu.


Składniki:

4 kotlety z piersi z kurczaka z tego przepisu
1 mała cebula
kilka różyczek brokułu
pół czerwonej papryki
kilka plasterków szynki lub kiełbasy
tarty żółty ser


Sposób przygotowania:

1. Brokuły ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru.
2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
3. Szynkę lub kiełbasę pokroić w paski lub kostkę.
4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać cebulę, chwilę podusić, dorzucić kiełbasę (jeśli wybraliśmy tą opcję), a potem paprykę.
5. Na każdym kotlecie rozłożyć farsz z patelni, na to ugotowanego brokuła i pokrojoną szynkę (jeśli wybraliśmy szynkę zamiast kiełbasy). Całość posypać tartym żółtym serem. Przed podaniem zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut aż ser się stopi.


Smacznego :)

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!