29 listopada 2023

Ciasto orzechowo-kokosowe z masą kawową

 To jest ciasto, które piekła jeszcze moja mama. Często na różne okazje przygotowywała różnego rodzaju ciasta tortowe. Oto jedno z nich. 

Składniki (blaszka 32x20cm):

Biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki przegotowanej wody
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Masa kawowa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kawy cappuccino + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (z zależności od intensywności smaku jaką chcemy uzyskać)
  • mleko na budyń ok. 230 ml
Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy. Piec w 180st.C przez 35 minut.
 
2. Zrobić biszkopt kokosowy, ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodawać po jednym żółtku, po łyżce cukru, potem porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut.
 
3. Zrobić masę. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, ale zmniejszyć ilość mleka do 1 szklanki. Budyń całkowicie wystudzić. 
 
4. Kawę rozpuszczalną i cappuccino rozpuścić w dosłownie 1/5 szklanki gorącej wody. Całkowicie ostudzić. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, a na koniec chłodny napar kawowy. Wymieszać.
 
5. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu orzechowego, połowa kremu kawowego, biszkopt kokosowy, połowa kremu kawowego i biszkopt orzechowy. Uwaga! Biszkopty można nasączyć zimnym mocnym naparem z herbaty. 
 
6. Na wierzch wyłożyć dowolną polewę. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Do biszkoptu orzechowego ile masła bo nie jest napisane, a wykonaniu piszę,że dodaję się masło do utarcia więc czy to ma być cała kostka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być bez masła. Wkradł się błąd. Już poprawiłam. Dzięki za informacje.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!