Ten piernik jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Po wystudzeniu można polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie zachowuje też świeżość.
Składniki (keksówka 9x33cm):
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 400 ml kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180*C.
2. Wszystkie składniki umieścić w misce. Zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia się składników.
3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 180*C przez 30-35 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.
Polewa:
- 25 g masła
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 70 ml śmietany kremówki 30%
4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Dokładnie wymieszać. Pozostałe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żelatynę i wymieszać. Polać piernika.
Smacznego!!!
Źródło: przepiski.pl
Napewno zrobię taki pyszny
OdpowiedzUsuń