4 października 2022

Kotlety z kani

 ...czyli taki schabowy z lasu. Takie grzybowe kotlety są naprawdę przepyszne. Miałam 3 kanie - dwie mega wielkie i jedną małą. Te wielkie musiałam podzielić na ćwiartki, by zmieściły się na patelni😂

Przy okazji przypominam, żeby zbierać tylko grzyby, które dobrze znamy! 

Składniki: 

  • 3 kanie
  • 2-3 jajka + odrobina mleka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • bułka tarta
  • olej lub masło klarowane do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Kanie dokładnie oczyścić. 

2. W razie potrzeby podzielić na mniejsze części. 

3. W głębokim talerzu wymieszać jajka, dodaję do nich odrobinę mleka. 

4. Kanie oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Kanie opanierować w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oleju na złoto z obu stron. 

Najpyszniejszą są świeżo usmażone. Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!