24 listopada 2021

Pulpety w sosie pomidorowym

 Pyszne pulpety w sosie pomidorowym, które można podać z ulubionymi dodatkami. Nam najbardziej smakują z makaronem spaghetti.

Składniki:

  • 700-800g mięsa mielonego (u mnie szynka)
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • kasza manna
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia

Sos:

  • 700g passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Mięso, jajko, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz, majeranek umieścić w misce. Dodać tyle bułki tartej i kaszy manny, by masa była dość zwarta i dało się z niej formować pulpety. Wszystko starannie wymieszać, formować niewielkie pulpety, które następnie należy obtoczyć w mące. 

2. Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim pulpety z każdej strony. 

3. Kiedy pulpety są już obsmażone, dodać passatę, zioła i słodką mieloną paprykę. Dusić przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

4. Podawać np. z makaronem, na wierzch dodać troszkę tartego żółtego sera.

Smacznego!!!



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!