To jedne z pyszniejszych mielonych jakie robiłam. W mięsie dodatkowo przemyciłam trochę warzyw ;-)
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
 - 250 g cukinii
 - 1 duża marchewka
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 jajko
 - sól, pieprz
 - suszony majeranek
 - kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
 - bułka tarta do obtoczenia kotletów
 - olej do smażenia
 
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę 
soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię z nadmiaru soku. Marchewkę obrać, zetrzeć również na tarce, ale na mniejszych oczkach. Warzywa dodać do mięsa.
2. Cebulę drobno posiekać. Dodać do mięsa.
3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 2-3 łyżki suchej 
kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco 
zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny.
4. Z gotowej mięsnej masy formować kotleciki. Lekko je spłaszczyć i 
opanierować w bułce tartej. Obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym 
ogniu po obu stronach. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku przez 10-15 minut w 150 st.C. 
Smacznego!!! 


Najsmaczniejsze mielone na jakie natrafiłam w Internecie dotychczas. Zachęcam wszystkich do spróbowania.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo, że smakowały.
Usuń