10 grudnia 2018

Śmietanowiec / Sernik bez sera

Przepis na to ciasto mam już od bardzo dawna. Zdjęcie też już nie nowe. Ale przepis dobry, więc polecam!


Składniki (blaszka 25x35cm):

Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanka cukru
250 g masła
6 żółtek
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
4 kubki śmietany 18% (każdy po 330ml)
2 budynie śmietankowe w proszku
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo: rodzynki lub puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

1. Jeśli mamy zamiar dodać brzoskwinie, to należy je pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Rodzynki też należy lekko obtoczyć w mące.
2. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) i schłodzić. Jedną większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec chwilę w piekarniku (tak 10-15 minut).
3. Śmietanę zmiksować z cukrami, i budyniami. Białka ubić i dodać do masy śmietanowej.
4. Na podpieczony spód wyłożyć brzoskwinie lub rodzynki. Masę wylać na wierzch. Na masę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w 200 st.C przez 70-75 minut. Jak wierzch się podpiecze, to przykryć folią aluminiową.
5. Ciasto ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!