30 lipca 2018

Szybki sernik

Dziś obchodzimy światowy dzień sernika. Podrzucam Wam przepis na bardzo, ale to bardzo szybki sernik. Wystarczy składniki chwilkę zmiksować, upiec i sernik gotowy. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.


Składniki (tortownica śr. 24cm):

1 kg sera wiaderkowego
4 jajka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
olejek waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

1. Masło roztopić, pozostawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do 190st.C góra-dół.
2. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia się składników.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec następująco: najpierw przez 20 minut w 190 st.C, potem przez 30 minut w 150 st.C, a na koniec w 120 st.C.
4. Po upieczeniu ciasto trzymać jeszcze w piekarniku, nawet do całkowitego wystudzenia.
5. Sernik przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Najlepiej smakuje na kolejny dzień. Sernik fajnie smakuje z kleksem żurawiny.

Smacznego!

Źródło: Ania gotuje

Na blogu jest już sporo serników ;-)



2 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki Aniu! Posyłam Ci serdeczne, choć spóźnione życzenia imieninowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!