3 listopada 2017

Pierogi ze szpinakiem i serem

Bardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :)


Sposób przygotowania:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
niepełna szklanka ciepłej wody

Farsz:
400-500 g sera białego
300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na czas przygotowania farszu, by odpoczęło.
2. Przygotować farsz: szpinak przebrać, umyć, na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, dodać 1 zmiażdżony ząbek czosnku, po czym dodać szpinak i dusić, aż zmniejszy swoją objętość.
Lekko posolić i popieprzyć.
3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
4. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Gotowe ugotować w osolonym wrzątku.
5. Podawać np. z topionym masłem lub zrumienioną cebulką.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!