4 kwietnia 2017

Sernik Złota Rosa

Witajcie. W tym roku zamierzam upiec na Święta taki właśnie sernik według przepisu mojej koleżanki Jadzi. Sernik dość znany, mnóstwo w internecie przepisów na to ciasto. Podaję sprawdzony przepis koleżanki. Myślę, że dwa razy nie trzeba Was zapraszać :)


Składniki (blaszka 24x28 cm):

Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 kostka masła / margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera białego (dwu- trzykrotnie zmielonego)
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 cukry waniliowe

Pianka:
4 białka
1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem.
2. Ser ukręcić z cukrem, dodając stopniowo jajka, potem mleko, budyń olej i cukry waniliowe. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
3. Piec ok 60 minut w temperaturze 170 st.C.
4. Ubić białka z cukrem, wyłożyć na ser i całość zapiekać jeszcze 10-15 minut.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!