28 sierpnia 2016

Pomidory z bazylią do słoików

Na zimę słoiczek pomidorów będzie w sam raz do zupy, sosów czy sałatki. Użyłam swoich pomidorów i własnej wyhodowanej bazylii :)


Składniki:

1 kg pomidorów twardych i mięsistych (u mnie lima)
2 gałązki bazylii
1 mała cebulka (opcjonalnie)
sól - ok 1/2 łyżki

Sposób wykonania:

1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy z skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy soli i mieszamy.
2. Listki bazylii kroimy w paseczki, a cebulkę drobno siekamy.
3. Wszystko mieszamy, przekładamy do słoiczków razem z sokiem, który puściły pomidory.
4. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!