2 sierpnia 2016

Kruche ciasto z morelami, śliwkami i pianką

Witajcie. Po przeprowadzce i ogólnym ogarnięciu mieszkania przyszedł czas na test nowego piekarnika. Teraz mam już piekarnik elektryczny, a nie gazowy więc muszę na nowo zapoznać się ze sprzętem :) Niemniej pierwsze ciasto się udało i dziś Wam podrzucam pomysł na sezonowy wypiek. Przepis podpatrzyłam w książce Wypieki Siostry Marii. Zmieniłam jednak brzoskwinie z puszki na świeże sezonowe owoce. I dodałam pianę z białek, bo mam już wystarczająco mrożonych :)

 

Składniki (blacha 24x36 cm):

Kruche ciasto:
ok 700 g mąki pszennej (w oryginale 650 g)
1 całe jajko
4 żółtka
250 g masła / margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany

Pianka:
4 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce:
świeże morele i śliwki

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas do zamrażarki.
2. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Morele i śliwki kroimy w plastry.
3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.
4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita z białek i na wierzch tarte na tarce ciasto z zamrażarki.
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut (góra-dół). Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Ciasto wyglada bardzo apetycznie :) i letnio!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak się patrzy na zdjęcia to ma się ochotę od razu zjeść kawałek albo dwa. :)

    kuchniavegetarianki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!