Kilka dni temu zerwałam ostatnią porcję fasolki szparagowej ze swojej działeczki. Robiłam ją już kilka razy do obiadu i tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoikach w towarzystwie innych warzyw. To dość stary przepis, wzięty jeszcze z maminych notatek. Taka fasolka świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło po podgrzaniu. Nadaje się i jako jarzynka do obiadu i w sam raz do bułki na śniadanie czy kolację. Bardzo polecam.
Składniki:
2 kg fasolki szparagowej (u mnie mieszana zielona i żółta)
1 kg marchewki
1 kg cebuli
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki)
Zalewa:
1/2 szklanki wody
1 i 1/3 szklanki oleju
3 łyżki cukru
2 łyżki octu
2 płaskie łyżki soli (+1 łyżka soli do ugotowania fasolki)
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę umyć, odciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki (2-3 cm). Fasolkę ugotować we wrzątku z 1 łyżką soli. Odcedzić.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchew przełożyć do garnka, dodać 1 i 1/3 szklanki oleju oraz 1/2 szklanki wody i dusić. Następnie dodać cebulę pokrojoną w małe talarki i całość dusić do miękkości.
3. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól, wymieszać i dorzucić fasolkę. Całość minutkę pogotować. Fasolkę przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, docisnąć i zakręcić. Słoiki krótko pasteryzować - wystarczy 5 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok 12 słoików wielkości jak na załączonych zdjęciach.
Smacznego!!!
Mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńBasiu, spróbuj, nie będziesz żałować :)
UsuńJadłam i już też zrobiłam w słoiki,pyszna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam robię ją od kilku lat.
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis!
OdpowiedzUsuńTak nadziane słoiczki to skarb. Świetny przepis. Uwielbiam fasolkę i taką z działki i taką ze słoika. Aż nabrałam ochoty, żeby też robić do słoiczków :)
OdpowiedzUsuńZrobilem na probe z polowy porcji. Nic nie zapasteryzowalem, bo ... zjedlismy na biezaco. Genialny przepis - Zrobie na zime przynajmniej z podwojnej porcji.
OdpowiedzUsuńDzieki i pozdrawiam, Mirek
Jest mi niezmiernie miło 🙂
UsuńWitam jaka pojemnosc jest tych sloiczkow koncentratu pomidorowego?
OdpowiedzUsuń1 słoiczek 200g.
UsuńNa zimę będzie jak znalazł :-) prawdziwy smak lata :-)
OdpowiedzUsuńa czy mozna uzyc fasolki zamrozonej
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że tak, choć na 100% pewna nie jestem.
UsuńPyszna musze pare sloiczkow zrobic
OdpowiedzUsuńMiałam okazję wypróbować ten przepis i faktycznie muszę stwierdzić, że jest przepyszny. Połączenie marchewki z czarną fasolą jest genialne! :) Natomiast polecam kupować składniki w sklepach ze zdrową żywnością - wtedy takie dania są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.
OdpowiedzUsuńRobiłam ze swojej fasolki z ogródka więc jeszcze lepsza niż ta 'eko' ze sklepu.
UsuńZrobiłam i jestem zachwycona. Pyszna to stanowczo za mało powiedziane. Jest rewelacyjna. Będą korzystać z tego przepisu i chętnie polecę go znajomym.
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło. Pozdrawiam.
Usuń