16 stycznia 2016

Kremowy likier kawowy

Ten likier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i zrobiłam. Pycha! W sam raz na wieczór karnawałowy w małym gronie.


Składniki:

2 puszki skondensowanego niesłodzonego mleka (400 ml każda)
1 szklanka spirytusu (u mnie 200 ml)
2 szklanki cukru
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić.
2. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić przynajmniej na 24-48 godzin. Po tym czasie likier gotowy jest do spożycia.

Zdrówka!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kawę,dlatego chętnie spróbowałabym ten likier;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja nie mogę jeszcze takich rzeczy pić, ale widać, że jest dobrze zrobiony likier. Piękny kolor! Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zapisać ten przepis, może kiedyś się przyda :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. To moje smaki. Kieliszek takiego likieru w zimowy dzień pomaga się rozgrzać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!