28 grudnia 2014

Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą

Witajcie po świątecznej przerwie!

Zostało Wam trochę kiszonej kapusty? Macie może nadmiar pomarańczy? Pewnie niejedna osoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :)


Składniki:

1/2 kg kapusty
1 duża pomarańcza
1 mała cebulka
1 marchewka
kilka łyżek oleju
2 łyżeczki miodu
pieprz

Sposób wykonania:

1. Kapustę wypłukać, odcisnąć i drobno pokroić.
2. Cebulkę drobno posiekać.
3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
4. Obraną pomarańczę pokroić w kostkę.
5. Wszystko wymieszać, dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.

Smacznego!!!

Źródło: Co mi w duszy gra

Na blogu możecie znaleźć surówkę z kiszonej w wersji tradycyjnej i z rodzynkami. Obie pyszne! Polecam!

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami

4 komentarze:

  1. Lubię taką surówkę, pomarańczy nie dodawałam, teraz na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówka jest pyszna,robiłam ja kilka razy.Dobrze,że przypomnialas,zrobię ją dziś.

      Usuń
  2. Nietypowe połączenie. Próbowałam surówki z kapusty z żurawiną, ale to połączenie mnie zaskoczyło. Spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bo obfitych świętach takie surówki są jak najbardziej pożądane. Lubię, robię i chętnie serwuję moim gościom do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!