5 grudnia 2014

Polewa kakaowa z żelatyną

Niedawno miałam swoje pierwsze podejście do polewy z dodatkiem żelatyny. Przepis znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Polewa jest idealna - gładka, błyszcząca nawet po zastygnięciu, idealnie się kroi, nie łamie się ani nie kruszy. Polecam!


Składniki:

1/2 kostki margaryny (13 dag)
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Sposób wykonania:

1. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.
2. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i kakao. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy.

Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. też używam dokładnie takiego samego przepisu na polewę. Jest ona elastyczna i nie kruszy się pod czas krojenia ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobną- jest fajna, bo się nie kruszy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś już próbowałam takiej polewy z żelatyną - pięknie błyszczała i fajnie się kroiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze spróbować przy okazji pieczenia cista świątecznego, a to już niedługo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz rację to dobry przepis. Taka polewa to w sumie zwieńczenie całego wypieku, więc musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam takiej, ale przepis super, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co daje żelatyna w tej polewie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim po zastygnieciu nie kruszy sie. Dodatkowo jest lsniaca i elastyczna. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Moja polewa już na torcie! Wyjadłam resztki z garnka i smakuje pysznie, dzieciom na pewno również się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robienie takiej polewy bylo tez uczone w szkole czekoladziarskiej w Rouen, blisko Oaryza. Szkola o wysokiej nocie. Ja przywiozlam stamtad, bo corka uczyla sie czekoladziarstwa w tej szkole. W naszych ksiazkach tego sposobu na polewe nie ma nic. Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za interesującą ciekawostkę. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Czy smietana jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam bez śmietany. Można na próbę zrobić z części składników i zobaczyć jak wyjdzie.

      Usuń
  11. Dziękujemy dowidzenia 1😀😀😀😀

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy margarynę można zastąpić masłem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!