11 sierpnia 2014

Keczup z cukinii

Moja kuzynka robi masę fajnych przetworów, między innymi ten keczup. Też mi posmakował, więc postanowiłam zrobić swoje zapasy. Nie tylko zastąpi nam kupny keczup. Można go dodać do różnych sosów, posmarować spód od pizzy, dodać do leczo... Możliwości jest wiele! Recepturę mam od kuzynki - polecam serdecznie!


Składniki:

1 kg cebuli
garść soli
3 kg cukinii (obranej i pozbawionej pestek)
ok 80 dag cukru
1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym)
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g)
350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymać

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić na noc. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, dobrze odcisnąć z soku.
3. Cebulę i cukinię dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie zmiksować lub zblenderować na gładko.
4. Uzyskany miąższ podgrzać i dodać pozostałe składniki, całość gotować jeszcze 15 minut.
5. Gorący keczup przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.

Z podanej porcji wyszło mi 20 słoików różnej wielkości.

Smacznego!!!

24 komentarze:

  1. Dzięki za ten przepis, muszę w końcu w tym roku się zebrać i keczup zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe i innowacyjne rozwiązanie na keczup ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. 1 litr koncentratu pomidorowego? Takiego ze słoiczka? To nie pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o taki koncentrat pomidorowy, np. firmy fruktus czy roleski sprzedawany w dużych słoikach. Dokładnie jest w takim słoiku 950 g. Użyłam takiego: http://dodomku.pl/produkt/33466/5901044003796/Koncentrat_pomidorowy_Roleski_30.html

      Usuń
  4. o jaki 1 litr koncentratu pomidorowego ? Własnej produkcji ? Jakiego używasz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam takiego:
      http://dodomku.pl/produkt/33466/5901044003796/Koncentrat_pomidorowy_Roleski_30.html

      Usuń
  5. Wow, świetny przepis na ketchup i plus za to , że nie trzeba pasteryzować:) No to masz niezły zapasik na zimę:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się nad zastąpieniem kupnego przecieru domowym . . . Aniu czy próbowałaś czy zawsze u Ciebie używany ten ze sklepu ?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam w tym keczupie zastąpić kupny przecier domowym. Akurat do przetworów używam kupnego, nigdy się nad tym nie zastanawiałam czy domowy też byłby dobrym rozwiązaniem. Teoretycznie tak, ale w praktyce nie wiem jak by wyszło...
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Zrobiłam po raz pierwszy z połowy ilości składników. Wyszło super! Użyłam nawet jako sosu do pizzy ( po dodaniu odpowiednich ziół ) i wyszło genialnie . Z pewnością do powtórzenia.
    Pozdrawiam Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też używam do pizzy, ale częściej do smarowania spodu pizzy :) Ciesze się, że smakuje! Pozdrawiam!

      Usuń
  8. No to zrobiłam ten keczup i jestem pozytywnie i mile zaskoczona. Jest bardzo dobry w smaku. Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,

    Żółta cukinia nadaje się do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiony keczup już stoi w piwnicy. Dziękuję za przepis. Kate

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,

    Proszę o informację, czy cebula musi byc zasypana solą na całą noc czy może być na kilka godzin?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!