9 marca 2014

Klops z papryką i ziołami

Klops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr  54 (11/2013). Polecam!


Składniki:

1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka)
3 jajka
2 cebule
3 czerstwe kajzerki
woda lub mleko do namoczenia bułek
1/2 czerwonej papryki
1-2 ogórki konserwowe
sól, pieprz
suszony lub świeży koperek
majeranek
olej
świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć.
2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.
3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem.
4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda).
5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu.
6. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę (do ładnego zrumienienia się wierzchu).

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, z ogórkiem i papryka pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to Aniu robiłyśmy, to samo. Ja wczoraj zrobiłam też klops z papryką, tylko bez ziół i za jednym zamachem pieczeń rzymską i do niej sos porowy. Smacznego!
    Pozdrawiam niedzielnie- u nas lato:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odstęp od zwykłych kotletów mielonych, sama chętnie bym taki spróbowala :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!