27 marca 2014

Domowy ser feta

Jakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna!


Składniki:

250 dag tłustego twarogu
2 płaskie łyżki soli morskiej
1 litr ostudzonej przegotowanej wody

Sposób wykonania:

1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie.
2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni.
3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance.
4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach.

Polecam i życzę smacznego!!!

Źródło: Magiczne życie Marty

9 komentarzy:

  1. bardza fajna sprawa, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę jutro nastawić, jakie to przyjemne i proste do zrobienia, a na pewno jakie pyszne ! pozdrawiam Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, nie wpadłabym na pomysł zrobienia sera feta:) Super patent- na pewno wypróbuję-dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie, nie wiedziałam, ze można go tak zrobi w domu:d

    OdpowiedzUsuń
  5. Już teraz wiem ,że nawet ser można zrobić samemu w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, genialny pomysł, dzięki za podzielnie się nim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj:) rozumiem że te 5-7 dni to czas na zrobienie sera :) a jakgo później przechowywać/wyciągnąć z zalewy?
    pozdrawiam Beata J

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!