20 listopada 2013

Duszona kapusta ze śmietaną

Jeśli lubicie od czasu do czasu podać do drugiego dania ciepłą jarzynkę, to ta kapusta z pewnością powinna Wam posmakować.


Składniki:

1/2 niedużej główki kapusty białej
1 duża cebula
2 łyżki masła
odrobina oleju
2 liście laurowe
5 kulek czarnego pieprzu
50 ml bulionu (dowolnego)
ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)
sok z cytryny
siekany koperek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.
4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.

Smacznego!!!

Źródło: Eksplozja smaku

4 komentarze:

  1. mmmm UWIELBIAM <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu Ty znowu coś wstawiłaś co ja lubię.Wszystko co ze śmietanką jest dla mnie.Też zapisuję.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kapustę - może nie wygląda rewelacyjnie, ale smakuje świetnie!
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!