18 października 2013

Sos grzybowy

...Z leśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!


Składniki:

400-500 g leśnych grzybów (np. maślanki, podgrzybki, prawdziwki, kurki)
1 cebula
sól, pieprz
niepełna szklanka wody
1-2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki masła klarowanego
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki.
2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę, chwilkę dusimy, po czym dodajemy pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 5 minut.
3. Do grzybów dodajemy wodę i odrobinę soli. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
4. W osobnej misce mieszamy mąkę z gorącym sosem i całość wlewamy do gotujących się grzybków. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę. Można dodać natkę pietruszki.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Grzybowy najlepszy ze wszytkich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie daję liścia laurowego i ziela angielskiego, ale za to dodaję dużo natki pietruszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Ja jeszcze dodaję odrobinę suszonych grzybów dla aromatu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z suszonymi grzybami. Z pewnością podręcą smak sosu.

      Usuń
  4. Moja mam kiedyś robiła sos grzybowy, którego podstawą były podgrzybki suszone. To był jeden z moich ulubionych sosów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!