9 lutego 2013

Tortilla de patatas czyli hiszpański omlet

Danie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego". Chyba wszyscy zazwyczaj mają w domu ziemniaki, jajka i cebulę. Więc to pyszne danie jest w zasięgu ręki każdego :) Oryginalnie nie ma w nim mięsa, ale ja dodałam od siebie 4 plasterki salami pokrojone w kostkę. Przepis znalazłam u Christophera.

 

Składniki:

5 małych ziemniaków
2 cebule
3 jajka
3 łyżki mleka
sól, pieprz
zioła prowansalskie
plasterki salami, wędzony boczek (opcjonalnie)
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na patelni z rozgrzanym olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas talarki ziemniaków, oprószamy je solą i ziołami prowansalskimi. Studzimy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę salami lub boczek i chwilę smażymy.
3. W misce mieszamy jajka, mleko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę z salami i ziemniaki, całość mieszamy i przelewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu. Kiedy omlet się zetnie przewracamy go (pomagamy sobie płaskim talerzem - przykrywamy nim patelnię, odwracamy, a następnie zsuwamy omlet ponownie na patelnię i smażymy jeszcze chwilkę).
4. Gotową tortillę (powinna być złota) zsuwamy na talerz, kroimy jak pizzę i podajemy.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam hiszpanskie omlety :) czesto robie je w swojej kuchni na szybki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna tortilla mozna do niej dodac duzo skladnikow.Z czerwona papryka jest rowniez smaczna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!