12 lutego 2013

Pierś z kurczaka w papirusie

Pierś w papirusie wykonana domowym sposobem bez zbędnych ulepszaczy. Pomysł zaczerpnęłam od Margarytki.


Składniki:

2 małe piersi z kurczaka
1 mała łyżeczka oleju rzepakowego
dowolne przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie)

+ kawałek papieru do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy kawałki papieru - takie, aby można było zawinąć w nie 2 piersi z kurczaka.
2. Papier smarujemy olejem, posypujemy ziołami i przyprawami, na papier wykładamy wcześniej umytą i wysuszoną pierś z kurczaka. Tak samo postępujemy z drugą porcją.
3. Gotowe porcje zwijamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem odwijamy papier, by wyparował płyn.
4. Mięso w papierze przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron (najpierw pod pokrywką a potem bez przykrycia). Długość smażenia zależy od grubości piersi - ja smażyłam po 5 minut z każdej strony.
5. Gotową pierś podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z sałatką z kalafiora.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, nie trzeba kupować tych gotowców, które jak dla mnie są strasznie mocno przyprawione. Choć trzeba przyznać, że mięsko wychodzi wyjątkowo soczyste. Spróbuję Twój pomysł :) Pozdrawiam:)
    kasia
    notatnikkulinarny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I oto właśnie chodzi. Nie wiem jak smakuje mięso z oryginalnego papirusu, nigdy nie kupowałam tego, ale z tego domowego mięso również jest soczyste :)

      Usuń
  2. A ja jeszcze nie próbowałam tej formy pieczenia ... chyba czas najwyższy ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!