15 września 2012

Suszone leśne grzyby


Składniki:

leśne grzyby (najlepiej do suszenia nadają się borowiki (prawdziwki), podgrzybki, kozaki, jak i inne gatunki)

Sposób suszenia:

1. Przed suszeniem należy oczyścić grzyby z leśnego runa i piasku. Nie wolno myć grzybów przeznaczonych na suszenie!
2. Małe grzybki zostawiamy, a większe kroimy na mniejsze części. Grzyby możemy nabić na patyczki, nawlec na nitkę lub rozłożyć na blaszce lub kratce.
3. Grzyby można suszyć na wiele sposobów, np. w piekarniku. Pamiętajmy, że temperatura nie może być za wysoka, ponieważ się spalą. Najlepiej, aby temperatura nie przekraczała 50 st.C. Moja mama dodatkowo uchylała drzwiczki piekarnika i aromat suszonych grzybów roznosił się po całym domu.
4. Grzyby można też suszyć naturalnie na słońcu w bardzo nasłonecznionym miejscu. Trzeba od czasu do czasu przekręcać grzyby, aby równomiernie się ususzyły.
5. Dobrze ususzone grzyby powinny być łatwe do złamania, roztarcia np. w moździerzu.
6. Grzyby przechowujemy w dobrym szczelnym opakowaniu, np. słoiku, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają wilgoć czy zapachy. Jeśli nie będą dobrze przechowywane, staną się łatwym łupem dla robaczków i moli. Warto po ususzeniu dorzucić do słoika z grzybami dwa listki laurowe, ponoć chronią grzyby przed robaczeniem.
7. Możemy je przechowywać kilkanaście miesięcy i są niezbędne w domowej spiżarni.

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Och tak, takie zapasy w domu są niezastąpione!

      Usuń
  2. uwielbiam jak w domu pachnie grzybami podczas suszenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie byłam już na grzybkach, trochę za tym tęsknię,może za rok...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja przechowuję suszone grzyby w zamrażarce - nie mają w sobie wody i nie zamarzają a robaczki nie mają do nich dostępu. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. słyszałem, że grzyby najlepiej jest suszyć na słońcu, wtedy pozostają najbardziej smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Niestety nie zawsze jesienią słońce świeci na tyle, aby grzyby porządnie się wysuszyły. Jak jest pogoda to wystawiam na balkon. Wtedy są najbardziej aromatyczne i mają piękny kolor po wysuszeniu.

      Usuń
  6. Ja jednak preferuje nowoczesne formy suszenia. Np. suszarki, które robią to szybciej niż kaloryfery czy piecyki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!