3 lutego 2012

Pierogi z jabłkami

Teraz możemy również uraczyć się pierogami ze świeżymi owocami. U mnie padło na jabłka. Już dawno słyszałam o takich pierogach - moja siostra jadła je po raz pierwszy na Ukrainie. Miałam pewne obawy jak to będzie smakować - sama nie wiem dlaczego, przecież lubię jabłka. I w końcu zrobiłam! Pierożki wyszły super!!! Przepis zdecydowanie do powtórzenia :) Polecam gorąco!!!


Składniki:

Na ciasto: 
3 szklanki mąki 
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól

Na farsz:
1,5-2 kg jabłek (dowolnie pokrojonych np. w ósemki lub w grubszą kostkę)

Sposób przygotowania:

1. Zagnieść ciasto. Na każdy krążek ciasta nakładać jabłka i lepić pierogi.
2. Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym masłem i cukrem lub ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu (u mnie ta druga wersja).


Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. słodkie pierogi są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. z jabłuszkami jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam przedchwilą,naprawde pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. też już robiłam pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi z jabłkami :) schodzą jak świeże bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. są wspaniałe, pierwszy raz robiłam i jadłam pierogi z jabłkami . Polecam wszystkim . Będą gościć często na moim stole . Super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowały :) Pozdrawiam świątecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!