Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 sucha kajzerka
mleko lub woda do namoczenia kajzerki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
pieprz do smaku
majeranek suszony
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem, a jak namoknie to dobrze odcisnąć.
2. Cebulkę obrać, posiekać drobno i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
3. Do mięsa dodać 1 jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę,zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, wymieszać (najlepiej dłonią). Jeśli masa jest za luźna, należy dodać bułki tartej i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4. Z masy mięsnej uformować kotlety wedle uznania. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju. Po usmażeniu podpiec jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 minut.
Smacznego!!!
28 września 2013
27 września 2013
Gołąbki z ryżem i pieczarkami
Coś dla miłośników bezmięsnych dań - zapraszam na kombinowane gołąbki z ryżem i pieczarkami :)
Składniki:
1 główka kapusty
Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek
Sposób przygotowania:
1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!!!
Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Składniki:
1 główka kapusty
Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek
Sposób przygotowania:
1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!!!
Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Sos pomidorowy na soku pomidorowym
Sos pomidorowy z papryką
Szybki sos pomidorowy
Sos pieczarkowy
Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)
Miłego dnia!
26 września 2013
Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką
Prześwietne ciasto według receptury mojej mamy. Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
1 kostka margaryny
1 całe jajko
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
Beza:
3 białka
niecałe pół szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
50 g margaryny
100 g mąki
50 g cukru
Dodatkowo:
75 dag śliwek
cukier
cynamon
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm.
2. na cieście układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Śliwki oprószamy cynamonem i ewentualnie cukrem.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na koniec mąkę. Miksujemy.
4. Pianę wykładamy na śliwki.
5. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozkruszamy w palcach. Posypujemy bezę kruszonką.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
1 kostka margaryny
1 całe jajko
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
Beza:
3 białka
niecałe pół szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
50 g margaryny
100 g mąki
50 g cukru
Dodatkowo:
75 dag śliwek
cukier
cynamon
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm.
2. na cieście układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Śliwki oprószamy cynamonem i ewentualnie cukrem.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na koniec mąkę. Miksujemy.
4. Pianę wykładamy na śliwki.
5. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozkruszamy w palcach. Posypujemy bezę kruszonką.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
Smacznego!!!
25 września 2013
Surówka z kalarepy II
Zapraszam na drugą wersję surówki z kalarepy, na którą przepis znalazłam u Aveliny. Jest pyszna i chrupiąca, do tego ekspresowo się ją robi i bardzo nam smakowała jako dodatek do ryby. Inną wersję surówki z kalarepy z marchewką można znaleźć tutaj: klik.
Składniki:
1 duża kalarepa
2 łyżki siekanego koperku
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Do kalarepy dodajemy siekany koperek, jogurt i majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 duża kalarepa
2 łyżki siekanego koperku
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Do kalarepy dodajemy siekany koperek, jogurt i majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
23 września 2013
Dróżdżówki z jabłkami
Sezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :)
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
pół szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka margaryny lub masła
1 szklanka mleka szczypta soli
Nadzienie:
3-4 jabłka pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
+jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.
3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.
5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.
6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.
7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
pół szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka margaryny lub masła
1 szklanka mleka szczypta soli
Nadzienie:
3-4 jabłka pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
+jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.
3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.
5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.
6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.
7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C.
Smacznego!!!
22 września 2013
Piersi z kurczaka w pikantnym cieście
Często jadamy na obiad mięso drobiowe, dlatego lubię je urozmaicić.
Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
40 g mąki pszennej
1 jajko
odrobina mleka
mielona ostra papryka
odrobina mielonego chilli
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki.
2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka. Ciasto ogólnie powinno być gęste, aby trzymało się mięsa.
3. Mięso zanurzamy w cieście i całość odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z ciasta i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa Bogini
Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
40 g mąki pszennej
1 jajko
odrobina mleka
mielona ostra papryka
odrobina mielonego chilli
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki.
2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka. Ciasto ogólnie powinno być gęste, aby trzymało się mięsa.
3. Mięso zanurzamy w cieście i całość odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z ciasta i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa Bogini
21 września 2013
Sałatka z tortellini
Tortellini to świetny dodatek do sałatek. Oto moja wersja :)
Składniki:
1 opakowanie tortellini z mięsem
1 puszka kukurydzy
1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)
1 mały świeży ogórek
3 ogórki kiszone
100 g sera żółtego
100 g szynki drobiowej w plasterkach
siekany szczypiorek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą i ostudzić.
2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę.
4. Kukurydzę odsączyć.
5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Schłodzić przez podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 opakowanie tortellini z mięsem
1 puszka kukurydzy
1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)
1 mały świeży ogórek
3 ogórki kiszone
100 g sera żółtego
100 g szynki drobiowej w plasterkach
siekany szczypiorek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą i ostudzić.
2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę.
4. Kukurydzę odsączyć.
5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Schłodzić przez podaniem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)