Od kilku lat bardzo lubię krupnik, choć w dzieciństwie była to moja znienawidzona zupa. Czasem ją urozmaicam tak jak tutaj - dodałam pieczarek. Obowiązkowo dodaję koperek, tym razem w zupie wylądowała mrożona pietruszka - to już resztki moich mrożonych zapasów.
Składniki:
- 2 litry dowolnego bulionu - u mnie na skrzydełkach + ziele angielskie + liść laurowy + 2 suszone grzybki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 250g pieczarek
- siekana natka pietruszki lub koperku
Sposób przygotowania:
1. Gotowy wywar zagotować. Dodać opłukaną pod zimną wodą kaszę i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Cebulę przypalić na gazie, dodać do zupy. Gotować.
2. W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. gotować do miękkości.
3. W międzyczasie pieczarki obrać, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć pieczarki, aż puszczą sok.
4. kiedy już kasza, ziemniaki i inne warzywa są miękkie, dodać pieczarki. doprawić solą i pieprzem. dodać siekaną zieleninę.
Smacznego!!!
ulubiona zupa mojej córki
OdpowiedzUsuń