Ta przekąska od razu wpadła mi w oko jak ją zobaczyłam. Zrobiłam na urodziny męża, ale świetnie sprawdzi się też na stole świątecznym. Polecam serdecznie.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (u mnie XXL - o wadze 375g)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- majonez
- rzodkiewki
- szczypiorek lub zielona cebulka
- ziarna sezamu
- jajko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane jajka pokroić na plasterki.
2. Płat ciasta rozwinąć, wyciąć kwadraty o boku ok 7 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć plasterek jajka. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnami sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12-14 minut - do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na kratkę i wystudzić.
3. Majonez umieścić w szprycy, wycisnąć trochę na jajko. Udekorować półplasterkami rzodkiewki i posiekaną zieloną cebulką.
Smacznego!!!
Źródło: blog 'Daktyle w czekoladzie'
Wyglądają super!
OdpowiedzUsuńDziękuję. A smakują jeszcze lepiej.
UsuńTakich jajek jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam😊
Usuń