Wołowina niezwykle rzadko gości na naszych stołach. A że sezon grzybowy w pełni, to polecam wołowinkę w takim sosie. Ostatecznie wołowinę można zastąpić wieprzowiną.
Składniki:
- 600-700 g wołowiny z udźca
- 30 g suszonych grzybów
- 1 nieduża cebula
- mąka pszenna do oprószenia mięsa
- sól, pieprz
- olej lub smalec do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1-2 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Grzyby namoczyć w wodzie. W międzyczasie mięso pokroić w plastry 1-1,5cm. Lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wszystko odstawić na 30 minut. Na koniec mięso lekko oprószyć mąką i strzepać jej nadmiar.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz, zrumienić mięso po obu stronach. Mięso przełożyć do rondla, w którym będziemy robić sos.
3. Na patelni rzucić posiekaną cebulkę, lekko ją zeszklić, po czym dodać grzyby, które się moczyły. Można je posiekać - pominęłam ten krok. Chwilkę smażyć, dodać do mięsa. Do rondelka wlać wodę z moczenia grzybów (dobrze ją podgrzać) i uzupełnić wodą w razie potrzeby tak, aby przykryła mięso. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
4. Kiedy mięso jest już miękkie, w kubeczku wymieszać śmietanę z łyżką mąki i odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, gotować aż zgęstnieje. Na koniec w razie potrzeby doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!