Ostatnimi czasy raz w tygodniu go艣ci u nas makaron. Tym razem ze szpinakiem i chilli, czyli na ostro馃槈 a do tego szybko i pysznie.
Sk艂adniki:
- 250 g dowolnego makaronu
- 1 paczka 艣wie偶ego szpinaku
- 3-4 z膮bki czosnku
- 1/4 papryczki 艣wie偶ej papryczki chilli - lub wedle uznania
- s贸l, pieprz, olej
- 2 艂y偶ki mascarpone
- 1/4 szklanki wody z gotuj膮cego si臋 makaronu
- parmezan
Spos贸b przygotowania:
1. Makaron ugotowa膰 tradycyjnie w osolonym wrz膮tku. W mi臋dzyczasie na patelni rozgrza膰 troch臋 oleju, wrzuci膰 szpinak, chwilk臋 dusi膰 i doda膰 przepuszczony przez prask臋 czosnek.
2. Doda膰 drobno posiekane chilli. Nast臋pnie mascarpone i wod臋 z makaronu. Dusi膰 a偶 do rozpuszczenia si臋 serka. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem.
3. Sos prze艂o偶y膰 do wy偶szego naczynia i zblendowa膰. Wymiesza膰 z ugotowanym ciep艂ym makaronem. Roz艂o偶y膰 na porcje i posypa膰 parmezanem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Dzi臋kuj臋 za odwiedziny i komentarz.
Zrobi艂a艣/e艣 jakie艣 danie z przepisu z mojego bloga? Zr贸b zdj臋cie i przy艣lij do mnie, a umieszcz臋 je w Galerii Czytelnik贸w!