Ostatnimi czasy raz w tygodniu gości u nas makaron. Tym razem ze szpinakiem i chilli, czyli na ostro😉 a do tego szybko i pysznie.
Składniki:
- 250 g dowolnego makaronu
- 1 paczka świeżego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 papryczki świeżej papryczki chilli - lub wedle uznania
- sól, pieprz, olej
- 2 łyżki mascarpone
- 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu
- parmezan
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować tradycyjnie w osolonym wrzątku. W międzyczasie na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić szpinak, chwilkę dusić i dodać przepuszczony przez praskę czosnek.
2. Dodać drobno posiekane chilli. Następnie mascarpone i wodę z makaronu. Dusić aż do rozpuszczenia się serka. Doprawić solą i pieprzem.
3. Sos przełożyć do wyższego naczynia i zblendować. Wymieszać z ugotowanym ciepłym makaronem. Rozłożyć na porcje i posypać parmezanem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!