Galaretka z winogron jest przepyszna! Idealna na kanapkę, chałkę, bułeczkę. Z powodzeniem może też zastąpić żurawinę jako dodatek do serów.
Składniki:
- ciemny winogron
- cukier
- żelfix lub pektyna
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Nie podaję dokładnie ilości składników - wszystko zależy od tego ile soku z owoców mamy i na tej podstawie dobieramy ilość cukru i pektyny lub żelfixu. Należy sugerować się instrukcją na opakowaniu.
2. Umyte owoce umieścić w garnku, roznieść tłuczkiem do ziemniaków. Gotować około 10-15 minut. Wystudzić. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem wyciskarki do owoców, wystarczy owoce przepuścić przez maszynę i sok mamy już gotowy. Nie trzeba przecierać owoców przez sitko.
3. Owoce przetrzeć przez sitko pozbywając się skórek i pestek. Otrzymany sok umieścić w garnku, dodać cukru i zagotować. Ciągle mieszając dodać pektynę z cukrem lub żelfix. Dodać łyżkę soku z cytryny.
4. Gorącą galaretką napełnić czyste słoiki, zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu galaretka stężeje (po zagotowaniu jest płynna).
5. Galaretka idealna jest do chałki, naleśników, placuszków i serów czy mięs.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!