21 maja 2022

Pierś z kurczaka zapiekana z serem i pesto

 Pyszne danie z piekarnika, które powinno zadowolić każdego smakosza :-) Już robiłam je kiedyś (KLIK), ale tym razem użyłam innych serów oraz przypraw. Wyszło pysznie :-)

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 100g sera twarogowego
  • 1-2 łyżki zielonego pesto (u mnie z rukoli)
  • ser mozzarella lub cheddar - u mnie trzy pasterki tego drugiego, starłam na tarce jarzynowej

Sposób wykonania:

1. Pierś umyć, pokroić w poprzek na plastry. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć mięso. 

2. W misce rozdrobnić twaróg, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, pesto, doprawić wedle uznania solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ser wyłożyć na mięsie. 

3. Całość posypać tartym serem. 

4. Zapiec w piekarniku w 180*C przez 30 minut, aż ser z wierzchu się zarumieni. Podawać wedle uznania, u mnie ryż z przyprawą curry, sałatka z pomidorów i sałatka szwedzka z ogórków.

Smacznego!!! 

Źródło: instrupix.com

2 komentarze:

  1. A skąd Pani bierze drób? Tutaj polecam zajrzeć https://dobrydrob.pl/ mają dość przydatne informacje na temat drobiu oraz fajne zdrowe przepisy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!