25 maja 2020

Paella Valenciana po polsku

Paella to typowe danie kuchni hiszpańskiej, którego bazą jest ryż. Pochodzi z okolic Walencji i ma bardzo wiele odmian. Nazwa potrawy pochodzi od naczynia, w której się ją przygotowuje - metalowej patelni z dwoma uchwytami. Ta wersja to chyba jedna z najprostszych. I myślę, że i Wam będzie smakować, bo ma polski akcent - kiełbaskę ;-) Z podanych składników wyszła naprawdę duża porcja, obiad będzie przynajmniej na dwa dni. Odgrzewałam paellę w mikrofali. Potrawę można też zamrozić i mieć obiad na czarną godzinę.


Składniki:

4 małe pętka suchej kiełbasy
300 g ryżu basmati, arborio lub typowego do paelli (użyłam długoziarnistego, ale lepsze będą te wspomniane wcześniej)
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 litr wody
sól, pieprz
bazylia do dekoracji
oliwa

Sposób wykonania:

1. Cebulę, kiełbasę, paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
2. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i czosnek, chwilkę podsmażyć, po czym dodać kiełbasę i paprykę. Dusić, aż kiełbasa się zarumieni.
3. W międzyczasie na innej suchej patelni zrumienić ryż.
4. Na patelnię z kiełbasą dodać pomidory z puszki, zamieszać, wsypać podprażony ryż oraz wlać wodę. Doprawić pieprzem i solą, dusić na małym ogniu ok 20 minut. Nie powinno się mieszać, od spodu paella powinna być chrupiąca.
5. Podawać z listkami świeżej bazylii.

Smacznego!!!


Źródło: Dietoterapia Lenartowicz

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, prezentuje się przepysznie. Pozdrawiam, dobrej nocki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!